18 Ocak 2011 Salı

lacto bacilli

Lacto Bacilli
Faydalı mikroorganizmalardan Lacto Bacilli doğal tarımda kullanılan en önemli ve en yararlı araçlardandır. Bu yararlı mikroorganizma yaygın olarak kompost yapımında kullanılır ve havasız bozuşmada kötü kokuları engeller. Lactik Asid bakterisi, bozunma sırasında ortaya çıkan ve kötü kokulardan sorumlu olan amonyak ortamında gelişir ve beslenir. Eğer çöplerin ayrıştırılması ve fermentasyonunu daha az kokulu gerçekleştirmek istiyorsanız kullanacağınız özel bakteri türü laktik asid bakterisidir. Organik tarımda bu uygulama muazzamdır. Balık yetiştiriciliğinde, su kalitesi problemlerden bir tanesidir. Kötü su kalitesi balıkları strese sokarak onların gelişmesini ve sağlığını etkiler. Bu özelilkle büyük ölçekli tanklarda çok belirgindir. Balık dışkılarınca üretilen amonyak suyu kirletir ve balıkları strese sokar. Bu yararlı organizmanın suya düzenli olarak eklenmesi amonyak problemini tam olarak yok etmese bile en aza indirir. Bu mikroorganizma denitrifikasyonun hızlandırılması ve tamamlanmasına yardımcı olur, artıkları balıklar için zararlı olmayan biçime dönüştürür.

Sulandırılmış laktik asid bakterisi serumunu bitki ve toprak üzerine spreylediğinizde bitikinin gelişmesine yardımcı olur ve bitkiler daha sağlıklı olur. Toprağa ve yapraklara uygulandığında bu yararlı bakteri ayrışmaya yardımcı olarak bitki için daha fazla özümsenecek besin oluşmasına katkıda bulunur.

Laktik asit bakterisi ayrıca sindirimi güçlendirici ve antibakteriyal özelliği ile salmonella ve e.coli üzerinde etkili olan çok bilinen enzim ve doğal antibiyotiklerin üretiminde kullanılır. Çiftçilikte bitkilerin ve hayvanların sağlığı için besin özümsenmesi, iyi bir besin dönüştürücüsü ve toksinleri elimine ettiği gözlenmiştir.

Bu tip yararlı bir mikroorganizmanın nasıl toplanacağının basit bir metodu aşağıda açıklanmaktadır. Lactic asid baterisi havadan toplanabilir. Princi yıkadığınız suyu kapaklı bir plastik kaba doldurunuz. Kabı tamamen doldurmayınız en az %50-75 lik bir hava boşluğu bırakınız. Hava boşluğu bırakmak önemlidir, işin püf noktası buradadır. Kapağı gevşek bırakınız, sıkıca kaptmayınızki hala içeriye hava girebilsin. Plastik kabı direk güneş ışığı almayan bir yere yerleşitiriniz. 5-7 gün kadar pirinç suyunda fermentasyonu bekleyiniz. Laktik asit bakterileri 20-25 °C sıcaklıkta 5 ila 7 gün arasında toplanacaktır. Pirinç kepekleri bu sürede ayrılır ve suyun yüzünde ince bir film tabakası oluşturarak yüzmeye başlar ve ekşi bir kokusu olur.

Bu sıvıyı süzünüz. Onu daha büyük bir kaba koyunuz ve üzerine sıvının 10 katı süt doldurunuz. Orjinal sıvı lacto bacilliyi de içeren bir çok mikropla infekte olmuştur ve saf lacto bacilli elde etmek için süt diğer mikropların elimine edilmesini sağlayacaktır ve geriye saf lacto bacilli kalacaktır. Taze süt en iyisi olsada, yağı alınmış süt ve süt tozu kullanabilirsiniz. 5-7 gün içerisinde karbonhidrat, protein ve yağlar ayrılarak sıvının yüzeyinde yüzmeye başlar ve geriye kalan sarı sıvı (serum) içerisinde laktik asit bakterilerileri oluşur. Bu biriken pıhtılaşmış karbonhidrat, protein ve yağı alarak kompost yığınına katabilir veya hayvanlarınızı beslemekte kullanabilirsiniz. Saf geriye kalan laktik asit serumu buzdolabında veya eşit miktarda ham şeker (1/3 oranında sulandırılarak) veya melas katılarak saklanabilir. Rafine şeker kullanmayınız, bunlar kimyasalla ağartılmıştır ve lactik asit bakterisini öldürebilir. Ham şeker (kahverengi şeker- benim notum) veya melas laktik asit bakterilerini oda sıcaklığında canlı tutar. Bire bir oranında önerilsede miktarına bağlı olmaksızın şeker bakterilerin yaşamlarını sürdürmesi için besin sağlar. Şimdi bu şeker veya melasla karıştırılmış laktik asit serumu, sizin saf kültürünüzdür. Bunu kullanmak için siz bu saf kültürü 20 kat su ile sulandırmalısınız. Kullanacağınız su klor gibi kimyasalla işleme tabi tutulmamış olmamalıdır. (Kuyu suyu kullanabilirsiniz- benim notum) Şunu her zaman aklınızda tutunuz, biz mikroorganizmalarla uğraşıyoruz ve klor onları öldürür. Bu 1:20 oranı sizin laktik asit bakterisi karışımınızdır. Bir gallon (3.78 lt- ABD ölçüsü, 4,54 lt – İngiliz ölçüsü) suya 2-4 tatlı kaşığı katarak spreyleme amaçlı veya hayvanların suyuna ve yemine karıştırabilirsiniz.
Büyükbaş hayvanlar için bu 2-4 kaşıklık laktik asid bakterisi daha fazla su ile sulandırılmadan verilmelidir. Laktik asit bakteri serumu bitki yapraklarına uygulanarak yaprak yüzeylerindeki (phyllosphere) mikroplara karşı bitkinizi güçlendirmekte ve toprağa ve komposta karıştırmakta kullanılabilir. Elbette o, girişte de söz edildiği gibi, hayvanların sindirim sistemini güçlendirecek ve besin özümsenmesine yardımcı olacaktır. Herhangi bir türden dayanıksızlığa karşı toprakta ve sindirim sisteminde lacto bacilli yardımcı olacaktır.

Yararlı mikroorganizmalarla aşılanmış en yaygın bilinen Japon EM’nin en önemli maddesi laktik asit bakterisi olmakla birlikte, fotosentetik bakteri, maya, aktinomiset ve fermentasyon mantarlarıda içerir. Bu saf kültür Japonyadan ithal edilir ve şeker ve melasla karıştırılarak çoğaltılabilir. Diğer mikroplar başka yollarla çiftçilerin kendileri tarafından kültüre alınabilir.


sn.acemiçaylak tan alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder